Alle artikelen

Verkiezingen door de bril van MD

De verkiezingen komen eraan en dat is vanuit Management Drives blik om meerdere redenen interessant. Wij gaan niet iets zeggen over politieke voorkeuren, maar het is wel boeiend om door de zes drijfveren (weergegeven in kleuren) te kijken naar het gedrag en de communicatie van politici.

Vroeger was het zo dat iedere politieke partij een overtuiging had of kijk op de wereld. De politicus was degene die deze inhoudelijke boodschap verkondigde en de inhoud en het verkondigen moest zorgen voor stemmers. Vaak gebeurde het stemmen vanuit een zekere paarse overtuiging, uit welk nest men kwam bepaalde de partij op welke men stemde.

Gedrag en communicatie tijdens de verkiezingen

Tegenwoordig met 70% zwevende stemmers is er geen vanzelfsprekendheid en moeten politici echt hun best doen om de stemmers voor zich te winnen. Dat gebeurt enerzijds door de juiste inhoudelijke boodschap te verkondigen, maar anderzijds ook door de juiste profilering en communicatiestijl.

Deze profilering en communicatiestijl lijkt door alle media steeds belangrijker te worden en politici worden behendiger in het aanpassen van het gedrag en de communicatie. Je kunt je daarbij weleens de vraag stellen “wie is hij of zij nu echt”. De zwevende kiezer selecteert een politicus niet alleen op inhoud, maar vooral ook op hoe de politicus overeenkomt met de eigen ideeën, behoeften en hoe het gedrag en stijl van communiceren aansluit. Iedere kiezer bepaalt deze match, bewust of onbewust, deels op basis van de eigen drijfveren.

Hoe sluit de politicus aan op de kiezer

De politicus probeert daarom ook vanuit zijn kant -bewust of onbewust- aan te sluiten op de drijfveren van de (zwevende) kiezer. Het is interessant om het profileren van iedere politicus met behulp van de zes drijfveren van Management Drives te duiden. Het is zoeken naar de juiste balans en dat luistert heel nauw.

Paars
De profilering moet gericht zijn op het behoud van identiteit, normen en waarden en creëren van binding en vertrouwen. Maar het gedrag moet niet ouderwets, beklemmend en buitensluitend zijn.

Rood
De politicus moet daadkrachtig en stevig overkomen en lef tonen. Aan de andere kant moet het niet onbeschoft en dominant zijn. Een politicus moet keuzes maken en achter de keuzes blijven staan zonder door te drammen en rigide te worden.

Blauw
Het acteren en de communicatie van de politicus moet betrouwbaar, helder, realistisch en op feiten gebaseerd zijn. Aan de andere moet het niet star, somber, saai en bureaucratisch zijn.

Oranje
Heel belangrijk momenteel is dat de politicus pragmatisch is, maar niet glad. De politicus moet oplossingsgericht zijn, maar niet opportunistisch en hij of zij moet zelfvertrouwen en positivisme uitstralen, zonder dat het arrogant wordt.

Groen
Een politicus in Nederland moet toegankelijk en empathisch zijn, zonder dat hij of zij met iedereen meebeweegt en soft wordt. De politicus moet goed luisteren naar iedereen, zonder dat het beeld ontstaat dat hij of zij geen eigen mening heeft.

Geel
De politicus moet een visie op de toekomst hebben, moet standpunten goed kunnen onderbouwen, zonder dat het zweverig, dromerig en theoretisch wordt. De politicus moet kunnen verrassen met een bijzondere kijk op een onderwerp, maar moet het wel begrijpelijk kunnen overbrengen.

Drijfveren bepalen de match

Politici doen alles om een juiste match te vinden met die zwevende kiezer. Wij als kiezer bepalen de mate van match op basis van inhoud, maar vooral ook door onze eigen normering op iedere kleur en die wordt bepaald door onze eigen drijfveren. Ook de ontwikkelingen in de tijd laten deze normering verschuiven. Wat 10 jaar geleden nog ondenkbaar, onbeschoft en grof gedrag was, is nu daadkrachtig, scherp en direct.

De ene kiezer zegt dat een politicus echt aardig en toegankelijk is, terwijl de andere kiezer zegt dat diezelfde politicus soft is. De ene kiezer vindt het juist goed dat een politicus genuanceerd is, terwijl de ander kiezer juist vindt dat een politicus direct scherpe keuzes moet maken en daaraan moet vasthouden. Ook het kijken en beoordelen van het gedrag en de communicatie van een politicus is dus subjectief en vanuit de eigen drijfveren geïnterpreteerd.

Politici anno 2017 moeten flexibele wezens zijn die minder bezig zijn met het overtuigend brengen van de boodschap van de partij, maar steeds meer gericht zijn op het gedrag en communicatie die zo veel mogelijk kiezers aanspreekt. Afstemmen is cruciaal! Vraag is of de politicus zegt en doet waar hij zelf van overtuigd is of zegt en doet hij dat wat de kiezers aanspreekt. Vraag is ook of de politicus de beoordeling vanuit de kiezer juist inschat.

Een wankel evenwicht dat gaat over authenticiteit, vertrouwen en wordt bepaald door de politicus en vooral door u, de kiezer.

Verkiezingen en het bijbehorende gedrag en de communicatie, ook razend interessant vanuit professioneel oogpunt.