Alle artikelen

Waarderend leiderschap maakt het verschil

Het is menselijk, onze aandacht gaat het meeste uit naar zaken die niet goed gaan. Het is gemakkelijk om te zien wat er allemaal mis is bij je collega, het team, de schoolleiding en de organisatie. We weten heel goed wat we niet willen en waar we vanaf willen.

Weet u dat het voor verandering en verbetering veel effectiever is om te kijken naar wat wij wel willen en hoe goed wij daar al in zijn? Dat het iedereen energie geeft als wij aandacht hebben voor de kwaliteiten en wensen achter ieders drijfveren? Als wij dat doen, dan ontdekken we dat de gewenste situatie dichterbij is dan gedacht. En als leider bent u bij uitstek degene die de aandacht kan verleggen. Maar hoe doet u dat?

Wat is Appreciative Inquiry (A.I.)?

waarderend leiderschapAppreciative Inquiry (AI) is een aanpak voor verandering en ontwikkeling waarbij mensen samen onderzoeken wat er werkt in plaats van wat er verkeerd gaat. A.I. verlegt de focus van problemen naar perspectief. Het zet klachten en kritiek om in waardering en verlangens. Dit levert de energie, betrokkenheid, creativiteit, initiatieven en besluiten op die nodig zijn om samen veranderingen succesvol te realiseren.

Management Drives en Waarderend Leiderschap

Drijfveren bepalen in hoge mate hoe iemand functioneert, hoe hij zaken waarneemt, hoe hij zich gedraagt. Drijfveren bepalen waarom wij dingen wel of niet doen, aan welke zaken wij energie geven en welke management- en besluitvormingsstijl er gehanteerd wordt. Vanuit iemands drijfveren komen zowel kwaliteiten als valkuilen naar voren, zowel wensen als klachten. Een waarderend leider ziet de kwaliteit achter de valkuil en de wens achter de klacht. Een waarderend leider draait de medaille om en geeft aandacht aan wat hij wil laten groeien in individuen en teams.

Wij weten uit jarenlange ervaring dat inzicht in drijfveren van toegevoegde waarde is voor schoolorganisaties. Waarderend kijken naar individuen en teams passen wij dagelijks toe in de praktijk. Ons motto is ‘alles wat je aandacht geeft groeit..’ Vanuit die gedachte willen wij u graag in contact brengen met A.I., en de verbinding leggen met de kracht vanuit de drijfveren. Want vanuit de praktijk weten wij: Waarderend leiderschap is anders kijken naar hetzelfde.

Meer informatie

Astrid Oostrom, Directeur Onderwijs Management Drives