Alle artikelen

In het Nederlands Heren en Dames hockey is steeds meer oog voor rode gedragingen

Meer emotie, vuur en doorzettingsvermogen typeerde de Heren Hockeyfinale afgelopen zomer. Het doelpunt van Robert Kemperman, markeerde een keerpunt in de wedstrijd. De emotie die loskwam, de onverzettelijkheid, het blijven doorzetten ondanks een 2-0 achterstand, op de huid blijven zitten van de Belgen, het zijn typische mooie positieve rode gedragingen.

De tophockeycultuur is al een tijd bezig om een beweging te maken om aan een dominant Blauw-Groen-Oranje gedreven cultuur, andere gedragingen toe te voegen. Meer Oranje-Geel-Groen-Blauw. Sinds de Olympische Spelen in Rio vorig zomer 2016 zien we ook meer oog voor Rood. De WIL om te winnen en onverzettelijkheid.

Eind jaren ’90 bepaalde  de coaches met begeleidingsteam wat getraind werd, analyseerden zij de tegenstander met behulp van videobeelden en bepaalden coach en trainer welke tactiek gespeeld werd. De spelers voerden dit zo goed mogelijk uit (blauw). Coaches hadden oog voor de verschillende kwaliteiten van spelers, samen hard werken, voor elkaar tackles backs lopen (oranje ) en individuele acties werden gewaardeerd binnen bepaalde kaders (blauw).Matrix MD NL Kleuren

Bij de huidige generatie gaat het meer over: kritisch over jezelf zijn (oranje), zelfsturend te zijn in het spel, de tactiek of je tegenstander (geel), grotere betrokkenheid en meer ruimte om je kwetsbaarheid te tonen tussen spelers en coach (groen) en een open houding om jezelf te ontwikkelen met gebruik van data (oranje/geel). In het selectieproces na Rio is ook gekeken naar spelers die juist goed presteren als het moet, die de hoge druk van het spelen van een finale aankunnen en de wil en het doorzettingsvermogen hebben om te winnen (rood). Dit zonder in te dammen op onze trainingsdiscipline en het kunnen spelen van verschillende tactische systemen (blauw).

Met de verandering in hockeycultuur die al een tijd gaande is, betekent dat het Nederlands hockey uit een bredere groep van talenten kan kiezen, waarbij spelers niet alleen om hun hockey kwaliteiten geselecteerd worden maar ook om wat ze drijft en hoe zij dit op het sportveld in gedrag laten zien. Het goede nieuws is, je hoeft als sporter niet alle drijfveren in huis te hebben om wel een bepaald gedrag te laten zien. Weten hoe je als coach de juiste drijfveer motiveert, helpt coaches wel om sneller dit gedrag te laten zien.

Kenmerkend voor de Nederlandse sportcultuur is dat we voortdurend bezig zijn met ontwikkeling en verbetering. Niet alleen in techniek, tacktiek, maar ook in mentaliteit, cultuur en persoonlijkheid. Inzicht in drijfveren zorgt voor een verdere performance verbetering, zowel in sport als in de maatschappij.