Alle opleidingen

MD Young Adult

Iedere leerling heeft wel van die momenten op school dat ie denkt: “Wat is dit toch geweldig om te doen!” Het zijn de lessen waarvoor je uit je bed springt, waar je energie van krijgt en waar je naar uitkijkt. Maar helaas, er is geen school waarin alles leuk is.

Er zijn ook zo van die lessen en taken waarvan je denkt: moet dat nu? Taken die je liever uitstelt, werkzaamheden die je liever ‘onder het tapijt veegt’. En toch, het moet gebeuren en je hebt er vaak alleen maar last van als je het niet doet. Maar hoe kun je jezelf zo ver krijgen? En hoe krijg je als docent de leerling zover het wel te doen?

Achter elk lastig gedrag en elke weerstand ligt een behoefte. De leerlingen hebben nog onvoldoende levenservaring om inzicht te hebben in hun behoefte en daar constructief uiting aan te geven. Om dat te weten, helpt het om inzicht te hebben in wat jou als leerling drijft. Drijfveren bepalen in hoge mate hoe je functioneert. Wat iemand drijft, bepaalt namelijk in grote mate diens gedrag, waarnemingen, leerstijl en leermotivatie.

Het geeft inzicht in de motivatie om dingen wel of niet te doen en in wat energie oplevert of kost. Als leerlingen meer inzicht hebben in hun drijfveren, kunnen zij beter de verbinding maken tussen wat ‘moet’ en wat zij zelf ‘willen’.
Het inzicht in de drijfveren gaat ook docenten helpen om leerlingen te motiveren om excellent te presteren. Enerzijds geeft het inzicht in hun eigen behoeften in hun werk en de omgang met leerlingen, waardoor zij positieve keuzes kunnen maken die goed zijn voor de interactie en het leerklimaat. Anderzijds kunnen zij hun stijl van lesgeven, aansturen, motiveren en coachen afstemmen op de drijfveren van de leerlingen. Talenten worden meer aangesproken, het leren gaat meer vanzelf en het werk zal meer energie opleveren.

Al met al zal in de overgang van puber naar adolescent met meer plezier en resultaat geleerd worden als leerlingen en docenten meer inzicht hebben in hun eigen en elkaars drijfveren. Management Drives Onderwijs heeft voor beide een op maat gemaakt drijfverenvragenlijst die inzicht geeft in (latente) behoeftes. Uit casestudies met deze vragenlijst is reeds aangetoond dat leerlingen meer zelfinzicht krijgen en dit ook concreet kunnen vertalen naar hun manier van werken en leren. Wat de opbrengsten en de ontwikkeling van talenten ten goede komt. De essentie is en blijft dat we het onderwijs zo aanbieden dat we alles uit leerlingen en docenten halen wat erin zit!

In het kort
  • Leerlingen en docenten maken de (Young Adult en/of onderwijs) survey
  • Docenten krijgen uitleg over drijfveren algemeen en specifiek bij leerlingen en de interactie tussen docent en leerling én toelichting op eigen profiel
  • Leerlingen krijgen uitleg over drijfveren en toelichting op eigen profiel
Contact