Alle artikelen

Wat moet jij nú met die lamlendige tiener op de bank?

De corona crisis kan negatieve gevolgen hebben voor pubers, die immers volop in ontwikkeling zijn. Het NRC schreef hier een interessant artikel over.

En wat kunnen wij doen om pubers wel te motiveren? Haal het beste uit pubers door aan te sluiten bij hun drijfveren.

Motiveren Pubers

Positieve motivatie en prestatie door inzicht in drijfveren

Iedere leerling heeft wel van die momenten op school dat ie denkt: “Wat is dit toch geweldig om te doen!” Het zijn de lessen waarvoor je uit je bed springt, waar je energie van krijgt en waar je naar uitkijkt. Maar helaas, er is geen school waarin alles leuk is. Er zijn ook zo van die lessen en taken waarvan je denkt: moet dat nu? Taken die je liever uitstelt, werkzaamheden die je liever ‘onder het tapijt veegt’. Eigenlijk wil je dat werk niet zien, want je wordt er doodmoe van. Werk dat je uitnodigt tot actief of passief verzet. En toch, het moet gebeuren en je hebt er vaak alleen maar last van als je het niet doet. Maar hoe kun je jezelf zo ver krijgen? En hoe krijg je als docent de leerling zover het wel te doen?

Achter elk lastig gedrag en elke weerstand ligt een behoefte. De leerlingen hebben nog onvoldoende levenservaring om inzicht te hebben in hun behoefte en daar constructief uiting aan te geven. Om dat te weten, helpt het om inzicht te hebben in wat de leerling drijft. Drijfveren bepalen in hoge mate hoe je functioneert. Wat jou drijft, bepaalt namelijk in grote mate jouw gedrag, waarnemingen, leerstijl en leermotivatie. Het geeft inzicht in de motivatie om dingen wel of niet te doen en in wat energie oplevert of kost. Als leerlingen meer inzicht hebben in hun drijfveren, kunnen zij beter de verbinding maken tussen wat ‘moet’ en wat zij zelf ‘willen’ wat de opbrengsten en de ontwikkeling van talenten ten goede komt.

Het inzicht in de drijfveren gaat ook docenten helpen om leerlingen te motiveren om excellent te presteren. Enerzijds geeft het inzicht in hun eigen behoeften in hun werk en de omgang met leerlingen, waardoor zij positieve keuzes kunnen maken die goed zijn voor de interactie en het leerklimaat. Anderzijds kunnen zij hun stijl van lesgeven, aansturen, motiveren en coachen afstemmen op de drijfveren van de leerlingen. Talenten worden meer aangesproken, het leren gaat meer vanzelf en het werk zal meer energie opleveren.

Al met al zal er met meer plezier en resultaat geleerd worden als leerlingen en docenten meer inzicht hebben in hun eigen en elkaars drijfveren. Management Drives Onderwijs heeft voor beide een op maat gemaakte drijfveren vragenlijst die inzicht geeft in (latente) behoeftes. Uit casestudies met deze vragenlijst is reeds aangetoond dat leerlingen meer zelfinzicht krijgen en dit ook concreet kunnen vertalen naar hun manier van werken en leren.

Wat levert het op voor zowel de leerling, de docent als de schoolorganisatie?

  • Meer zelfinzicht bij zowel de leerling als de docent.
  • Meer zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit.
  • Betere onderlinge relaties, tussen docent en leerling en ook tussen leerlingen onderling.
  • Meer motivatie bij leerlingen dat zich uit in meer bevlogenheid.
  • Meer bevlogenheid bij docenten.
  • Betere leeropbrengsten bij leerlingen.
  • Inzicht in drijfveren ondersteunt leerlingen in het maken van de meest passende profielkeuze en uiteindelijk de vervolg studiekeuze.
  • Toename van tevredenheid over de school bij leerlingen, ouders en docenten.

Meer weten? Neem contact op.