Alle artikelen

Een mooi klant event met een MD Zeil clinic

We hebben recent met een aantal klanten een MD zeil clinic met Team Heiner georganiseerd. Wij hebben onze eigen MD zeilboot bij Team Heiner liggen. We sponsoren talenten die zich willen kwalificeren voor de volgende Volvo Ocean Race. We begeleiden het team om het juiste leiderschap op persoonlijk, team en organisatie niveau te laten zien.

Tijdens de MD zeil clinic hebben we de metafoor van het samenwerken op de boot gebruikt voor de samenwerking in een professionele omgeving. In deze clinic:

  • Ervaar je hoe je door samenwerking -benutten van elkaar’s drijfveren- samen beter kan presteren
  • Krijg je inzicht hoe ieders handelingen effect hebben op de handelingen van de anderen en op de snelheid van de boot. Hoe effectief zeilt u als team?
  • Ontdek je hoe je leiderschapsstijl matcht met je rol en de veranderende omgeving van de boot op ‘t water
  • Ervaar je ‘t voordeel van het laten zien van een bewust adequaat leiderschapsstijl in een continue veranderende omgeving binnen uw team: wat moet u juist meer of minder gaan doen?

We hebben er een gave en speelse dag van gemaakt De klanten hebben we ingedeeld naar sectoren. De boot ‘Financiële en juridische sector’ was Oranje-Blauw gedreven, de boot ‘Diverse sectoren’ was Oranje-Groen-Geel gedreven en de ‘MD partners en advies bureaus’ boot was Oranje-Geel-Groen gedreven. Zij streden om de doelstelling van de dag: inspiratie, plezier en ervaren hoe onze methodiek is toe te passen op een zeilboot. Na een briefing in de zaal, was het tijd voor een teambespreking om rollen en taken per team te verdelen op de boot. Wie wilde het voordek ‘aapje’ zijn? Wie durft stuurman/vrouw te zijn zonder enige zeilervaring? Hoe ziet ons besluitvormingsproces op de boot eruit?

Vervolgens de boot op. Elk team kreeg maar 20 min om te leren zeilen op het water. Dat betekent goed luisteren naar de schipper van Team Heiner, braaf zijn instructies volgen hoe je de zeilen dient te trimmen en snel begrijpen wat je taak en je specifieke handelingen zijn per rol en als gehele team.
Na 20min klonk het fluitsignaal en kreeg iedereen de zeilopdracht uitgereikt toen de boten voor anker op ’t water lagen. Snel tactiek bepalen en het veld van gekleurde MD boeien analyseren. Welke rakken leveren de meeste punten op?
Toen klonk de toeter, de wedstijd ging van start. De 3 boten snelden over de Startlijn, de eerste kreten hoorden we al over de boten heen roepen: “Hé, wij hebben voorrang. Geef ons wat ruimte!”

Er ging heel veel mis, ook heel veel goed, maar we hebben vooral heel veel geleerd en veel lol gehad.
Het was een zeer geslaagde middag waarin de mensen in de boot snel een team vormden ondanks dat de meesten elkaar niet kenden. We waren als team aan het varen en gaven elkaar ruimte voor elkaars kwaliteiten. We wisten elkaar ook positief aan te spreken als dat noodzakelijk was en ‘last but not least’ achteraf konden iedreen ook hartelijk om zichzelf lachen toen bleek dat ze een deel van de communicatie hadden gemist, omdat ze zo bezig waren met het bepalen van hun tactiek. En niet onbelangrijk voor sommige drijfveren de winnaar: de Oranje-Groen-Geel gedreven boot ‘Diverse sectoren’!

Een zeilclinic die wij ook aanbieden aan teams die interactief en leuk aan de slag willen met teambuilding. Dit is te boeken door iedere gecertificeerde partner.