Alle artikelen

MD Topsport Coach Opleiding

Sport

Vorige maand hebben een 7-tal Topsport coaches de primeur gehad om de eerste MD Topsport Coach opleiding succesvol af te ronden. Een opleiding van meerdere sessies met theorie en praktijk. Topsport coaches Geert Kuiper, Roy Heiner, Ageeth Boomgaardt, Kirsten van der Kolk, Titus Weijschedé, Paul Mennink en Tim van der Meer hebben tijdens de opleiding geleerd hoe drijfveren bepalend zijn voor het succes van topsporters en teams.

Elke topsport coach bracht zijn eigen sport casuïstiek mee; profielen van individuele sporters en van hun sportteams. Met een tig tal jaren aan sportcoach ervaring aan tafel, kreeg iedereen veel goede adviezen. Uiteraard hebben we stilgestaan bij eenieders type sport coach leiderschap en hoe dit overeenkomt met hun sportteam en hun functie of taak als coach.

MD Topsport coaches

1C1A1053-webdeelnemer opleiding MD sportcoach1C1A1090-web1C1A1037-web1C1A1080-web1C1A1070-web1C1A1046-web

*vlnr: Ageeth Boomgaardt (Hoofdcoach Hockey Laren Dames 1, Bondscoach Dames Hockey België), Geert Kuiper (bondscoach Schaatsploegen teampursuit), Tim van der Meer (Hoofdcoach ZVL-Hawabo waterpolo, Ass. Bondscoach KNZB onder 19), Kirsten van der Kolk (bondscoach Dames 8 Roeien), Roy Heiner (Project Volvo Ocean Race, 4x deelname Olympische Spelen), Titus Weijschedé (bondscoach Dames 8 Roeien), Paul Mennink (bondscoach e-rolstoelhockey)

Hoe krijg je focus en scherpte in de wedstrijd bij een dominant Blauw-Groen-Oranje topsportteam? Hoe kan je in de training omgaan met een dominant energieverlies op Geel zodat in de wedstrijd topsporters het energieverlies minimaliseren? Hoe betrek je als sportcoach jouw topsporters op ‘t beslissende moment? Wat betekent dit voor jouw wedstrijdbespreking of juist tijdens de rust? Welk type leiderschap kies je als schipper op een boot?

Dit zijn een paar van de thema’s waar we bij stil hebben gestaan. Naast de kennis en ervaring op sportcoach gebied hebben we vooral de MD profielen als basis voor ontwikkeling, sturing, communicatie en kansen gebruikt om de teams sneller hun resultaat te laten bereiken. Daarnaast hebben we stilgestaan bij praktische toepassingen van MD in of rondom het sportveld.

Sport en drijfveren in de praktijk

topsport opleiding management drives

Tijdens een MD Judo clinic met Edith Bosch hebben de sportcoaches hun persoonlijk leiderschap onderling ervaren. Een prachtige, directe, confronterende en verbluffende manier om te zien hoe ieder van de sportcoaches hun MD persoonlijk leiderschap uitdragen. Ook in een andere, onbekende sport. Tijdens de onderlinge judo partijtjes ervoeren de sportcoaches ook dat verschillende drijfveren anders gecoacht willen worden. Echt contact maken als sportcoach of overtuigen dat de sporter van Edith gaat winnen?

De sportcoaches stonden daarnaast voor een extra grote uitdaging; een onbekend en samengesteld team coachen in een sport die ook nog onbekend voor hen was. Een rolstoelbasketbal clinic met 2 teams samengesteld uit klanten, MD consultants en om toerbeurten henzelf. Een ideale manier om de sportcoaches de MD team dynamieken te doorleven en toe te laten passen. De opdracht was helder; 2 teams met ieder 3 coaches met de opdracht: hoe laten de coaches hun team excelleren tijdens de clinic? Bij de match tussen coaches en teams was bewust gekozen voor complementaire drijfveren tussen het sportteam en het team van coaches. Kortom, als coach sturing geven aan een onbekend team met drijfveren die anders zijn en daadwerkelijk ervaren hoe diversiteit werkt. Topsport coaches kunnen het aan! Een energieke opleiding met veel enthousiaste reacties en ervaringen.

opleiding topsport coach

Zelf MD en sport inzetten

Wij zijn er trots op dat Management Drives steeds breder wordt ingezet binnen de sport. Wilt u meer informatie over het volgen van de MD Topsport coach opleiding, bent u geïnteresseerd in een sportcoach als spreker of in een MD sport clinic? Neem dan gerust contact op met Julie Boezen-Deiters, j.boezendeiters@managementdrives.com of bel 06-53796784.

Alvast meer informatie over drijfveren in de sport, lees dan de MD Sport brochure.