Alle artikelen

Management Drives bij ‘Afslag Mandeville’ op NPO 1

Management Drives bij ‘Afslag Mandeville’ op NPO 1

Hoe zet je een groep jongvolwassenen aan om écht aan de slag te gaan met hun persoonlijke ontwikkeling? Daarvoor gebruiken wij de Management Drives Young Adult vragenlijst.

Met de Management Drives Young Adult vragenlijst wordt een profiel opgesteld waarmee jongeren in hun adolescentiefase inzicht krijgen in wat hen drijft. Het is een mooi middel om inzicht te krijgen in zichzelf en hun motivatiepatronen. Met het profiel krijgen de jongeren ook inzicht in anderen; ze gaan gedrag herkennen en erkennen. Het geeft de jongeren inzicht in zichzelf, hun vaardigheden en de houding die ze nodig hebben om actief te kunnen meedoen in de samenleving.

Een effectieve tool voor ieder type onderwijs

De Mandeville Academy voor hoogbegaafde jongvolwassenen heeft Management Drives ook dit jaar weer uitgenodigd. De studenten van Mandeville zijn afgezien van hun bovengemiddelde intelligentie, net als iedere andere jongvolwassene, op weg naar zelfstandigheid. Met alle emotionele en mentale uitdagingen die daarbij horen. Ondanks (of misschien juist door?) deze wervelwind van uitdagingen, staan de jongeren open om hun eigen drijfveren en het gedrag dat daarbij hoort te leren kennen.

Meer zicht op zichzelf en de ander

De eerste terugkoppeling in groepsverband bij de Mandeville Academy is weer een groot succes gebleken. Een indrukwekkend groepsproces waarbij persoonlijke ontwikkeling in de breedste zin van het woord wordt geïnitieerd. De studenten krijgen namelijk zicht op hun invloed op anderen en op posities. Ze leren wat ze zélf kunnen doen om zichzelf en situaties te sturen. Een belangrijke en grote stap richting zelfstandigheid.

Het ‘college’ van Management Drives bij Mandeville was weer een bijzonder moment. Voor een deel kunt u daar aankomend jaar van meegenieten, want er zijn opnames gemaakt voor de NPO-documentaire ‘Afslag Mandeville’ (werktitel).

Mandeville Academy en Management Drives

Wensen én uitkomsten

De uitkomsten van de Management Drives Young Adult sessie zijn even divers en hartverwarmend als de studenten zelf. Studenten zien bijvoorbeeld dat ze uniek zijn, maar krijgen tegelijkertijd ook handvatten om verbinding te maken en aan te sluiten bij en met anderen.

De wens van de studenten aan het begin van de sessie:

  • Ik hoop dat ik kan vinden waar mijn motivatie zit
  • Het liefst wil ik zicht krijgen op wat in de toekomst bij mij past
  • Ik wil weten hoe deze groep in elkaar zit
  • Ik weet niet wat mijn wens is …..

Feedback van de studenten na de sessie:

  • Ongelofelijk dat je zonder dat je mij en ons kent, precies kan vertellen hoe ik denk en handel, bizar
  • Ik ben blij met de bevestiging en ga nog meer op zoek naar wat ik nu kan DOEN
  • Mooi dat je aangaf welke koppels het beste van elkaar kunnen leren en waarom
  • Ik vond het heel gaaf en anders dan al het andere wat ik ooit gedaan heb, Heel erg bedankt hiervoor, ik weet nu écht meer over mijzelf
  • Er was geen oordeel, het werd positief gebracht

Wordt vervolgd

De studenten gebruiken de inzichten van hun profielen de rest van het schooljaar om zich samen verder te ontwikkelen in de brede zin van het woord. Daarbij is het voor begeleiders en docenten van Mandeville ook een waardevolle tool gebleken om aan te sluiten bij de studenten individueel en bij de groep als geheel. Zij kunnen hierdoor makkelijker het groepsproces en het leerproces stimuleren.

Wat ikzelf aan deze waardevolle en bijzondere bijeenkomst heb ervaren is, dat ik de soms onzekere, individueel gerichte studenten heb kunnen motiveren tot, bij enkele zelfs enorme, zelfreflectie. Het gevoel ertoe te doen is van groot belang voor een positieve persoonlijkheids-ontwikkeling. Het inzicht zullen de studenten zeker in hun handelen gaan toepassen. De bewustwording van hun eigen invloed werkt door in het vertrouwen in zichzelf, hun omgeving en de wereld waarin zij leven; daar heb ik alle vertrouwen in!

Heeft u vragen of behoefte aan meer informatie? Neem gerust direct contact met mij op of bekijk onze Onderwijs pagina.